11 October 2009

waktu kelahiran

12 oktober?
selamat hari lahir kak effa.
teringat aku pada surat itu.
Nur Hakma Binti Juhari Bin Bedu Bin ...
(aku tak ada jawapan)
kau tak jawap lagi moyang kau apa nama, Ma.
hadiah tu,
cantik.
memang aku tengok hari-hari sebab ia berada dalam robok baju.
hari-hari aku pakai baju.
itu pasti.
tapi,
dah berkecai.
maaf,
aku tak amanah.
jangan risau.
'katut dumex' masih aku simpan.

HUGMA [bersila dengan sebelah kaki]
RAYNE [mengutil kaki kanannya]
KACIP [cubaan menjadi superhero]
.*.*.*.*.*.*.

ASSALAMUALAIKUM
HAPPY BIRTHDAY FIQ!!!!! Aku doakan semoga kau panjang umur, dianugerahkan rezeki yang berterusan, kesihatan yang baik dan segala – galanya baik.... Ha... dulu aku tak pernah sangka akan jadi kawan kau. Bagi aku, aku anggap kau as my friend masa senang dan susah. Mungkin selama ni kau banyak dengar apa – apa yang buruk pasal aku. Sama ada kau percaya atau tak, itu terpulang pada kau.... aku tak marah kalau kau anggap aku jahat sebelum kau kenal aku.... mungkin apa yang Nani cakap, sedikit sebanyak mengubah tanggapan kau pada aku. NANI..... walaupun dia selalu buat aku marah, tapi aku tetap anggap dia kawan aku. memang aku marah masa dia cakap buruk – buruk pasal aku, tapi lepas tu aku cool balik.... aku sayang u all. aku sayang kau, Nani dan Nuraini.... aku sayangkan persahabatan kita walaupun aku tahu maybe aku tak cukup syarat untuk jadi kawan sedih korang.... yela, aku bukan orang baik! selalu buat orang marah, kurang ajar dengan semua orang.... susah nak solat....... macam – macam lagi lah....Hei hari tu aku mimpi orang meninggal kena seksa coz dia tak sembahyang.... seram!!! aku takut..... sejak tu aku mula solat sikit – sikit. walaupun bukan 5 waktu tapi at least aku solat.... best lah solat.... tapi kadang – kadang aku susah sangat nak lakukan solat..... kau tau tak kenapa aku tak bencikan Nani dan maafkan apa yang dia dah buat kat aku? sebabnya, Nani dan kau dah ubah perangai aku... maybe korang tak sedar. aku ikut apa yang korang buat..... sehinggalah wujudnya Hakma yang sekarang ni kau tengok.... Alhamdulillah syukur kepada Tuhan.... Ha.... tak sangka kan Nuraini join group kita..... now kita dah jadi 4 orang.. means 4 insan, 1 hati, 1 jiwa, 1 perasaan dan 1 ikatan..... perangai kita je lain – lain... kau seorang yang berjiwa metal.... di sebalik tu actually kau seorang yang lembut, baik, penyayang dan penuh dengan sifat keperempuanan...walaupun kau tak suka bunga dan warna pink tapi aku tau satu hari nanti kau akan suka jugak dengan benda – benda macam tu..... kau tak suka lelaki, tapi suatu hari nanti kau akan perlukan diorang dalam hidup kau.... percayalah! Nani seorang yang feminin, suka cute guys, dan mudah menangis.... dia tak boleh settlekan problem sendiri dan akan menangis bila buntu or tertekan. walaupun dia suka buat orang sakit hati, tapi actually dia baik..... maybe dia jadi macam tu sebab tertekan or apa – apa je lah.
NURAINI seorang yang lembut, berani berdepan dengan sesiapa sahaja, boleh selesaikan masalah sendiri dan orang lain... tapi dia akan buntu bila berdepan soal cinta..... kelakar lah bile soal cinta mesti otak dia BLUR! Ha....Ha...... aku pulak... tak tau la..... maybe aku seorang yang mempunyai kepala otak yang boleh menghasilkan perangai or mood yang tak tentu...sometimes ok, sometimes tak...... lagi aku tak tau....
Hei ingat tak kita ada buat promise masa kita baca artikel about 3 sahabat yang salah seorangnya lupa daratan! sehinggalah 2 sahabatnya meninggal pun dia tak tau..... But now, kita 4 orang.... aku harap sangat kita tak jadik macam tu...... walaupun kita [berpisah lepas SPM (maybe)], kita tetap kawan..... dah kahwin ke, ada anak ke, tak kisah lah...... Fiq, pasal hadiah yang aku nak bagi kau ni aku tau kau mesti tak suka. sebab tu lah aku beli... coz ada makna tersendiri... Hadiah tu melambangkan persahabatan kita.... cuba kau renung makhluk tu dengan hati kau, kau akan nampak pemandangan yang cukup indah.... Bunga tu melambangkan hati – hati kita bersatu dan dikurung dalam satu botol. Bunga tu takkan layu/mati sama macam hati – hati kita...... Tapi, jangan pandang dengan perasaan BENCI kat BUNGA!!!!!
Fiq, aku harap kau simpanlah benda tu baik – baik..... aku nak kau tengok hari – hari.... walaupun kau tak suka... aku beli hadiah tu Nuraini temankan.... and we all dah promise nak kau tengok hadiah tu EVERYDAY!!!! tapi jangan bagi KUCING kau main.... nanti pecah, tak dapat den nak tolong...... anyway, kau punya badak tu (aku tak tau la, badak ke, lembu ke, tikus ke) aku suka...... semua orang yang tengok pun suka....... Dah lah.... tangan aku dah kejung dah ni..... dah lama tak tulis – tulis. Dada........
Hapy B’day PKA
p/s: real version tau. cuma ubah shortform je.


Rayne, Hug, Niny, Pitt, kalau suatu hari nanti surat chenta korang @ surat benci @ surat saman @ surat khabar @ apa – apa je yang bernama surat, [kecuali Suratman (uncle aku)] aku humban kat blog aku ni, lantak ko lah ek.. hahahaha..kalau malu, esok pergi kelas bawak baldi @ bakul, cover muka. hehe..peace buddies.. hey korang memang best ahhh! tapi... pesan aku jangan sesekali anggap aku terlalu baik! memang aku baik dengan korang. tapi aku tak nak korang anggap aku terlalu baik. anggap aku biasa – biasa je.AKU MANUSIA JUGAK. BANYAK SALAHNYA....... huhuuuu~ kalau aku buat segala masalah korang settle, aku banyak nasihat korang, susah nak tengok aku emosional (cuma kadang – kadang bila sentuh bab laki), aku orang yang berfikiran positif, aku kukuh pendirian, aku sabar bila dianiaya, aku tak mudah salahkan orang lain bila sesuatu buruk berlaku, aku telus (sometimes i even could see frown in your faces, emotions run deep as oceans exploding but at last korang cool balik. semua gara – gara my ******* irritating words,right? uhuk uhuk...so sorry about that), aku apa – apa lagi lah, sebenarnya kalau korang nak tau itu bukan diri aku sejak aku dilahirkan.BUKAN! tapi aku dapat semua tu daripada apa yang telah aku alami. it’s my home who has shown me how life can be a SUPER GRAND ADVENTURE! urrrmmmm~ pasal tag aku kat tepi tu,Rayne, i’m sure u know what does it means and please do what u’ve got to do.Hug, i don’t think u know and i hope u don’t know. Niny, u don’t know and u better of that way.Pitt, u’ll never ever know and u better of know nothing in anyway. i know i sound serious.buddies,i am. aku harap korang tak anggap sesuatu masalah tu sebagai sesuatu masalah. tapi sebagai peluang. jangan sesekali lepaskan peluang! asalkan korang tak cari masalah sudahlah.. hoho..senang cerita, korang ingatlah, masalah ni macam bayang – bayang korang sendiri. ikut je ke mana korang pergi sampailah korang berada dalam kegelapan. sebenarnya kalau korang bijak bertindak, korang tak kan berada dalam kegelapan. apa yang korang perlu buat cuma duduk sekejap dekat kawasan yang teduh. maksudnya, terlalu memikirkan sesuatu masalah hanya akan buat korang down je. aku ingat lagi kaunselor aku (Mr. John Clifford) ajar aku idiom ni : NEVER TROUBLE TROUBLE TILL TROUBLE TROUBLES YOU. baik korang ambil masa sendiri untuk tenangkan fikiran korang. kan3? J betul tak? kalau salah, peduli apa aku. hehehe.. bukan.kalau salah, sorry banget deh.. sebenarnya,aku pun ada jugak belajar pasal hidup dari korang. Terima kasih banyak-banyak!!

0 refleksi:

darjah

 
bloggerbukan.gila.kuasa