25 October 2009

Lelaki Dan Perempuan

Cakap pasal lelaki ngn pmpuan, seringkali kita tertanya-tanya (kple ak r yg plg byk dok asyik kuar tnde soal, hoho), apa lebihnya lelaki dan apa kurang nyer pmpuan..n sebalik nyer laa..
Soalan yg sama asyik berlegar-legar~~~~~~~~~~~~~~~
Plak tu, ada 1 budak ni dok asyik tanya ak..hebat sangat ke lelaki sampai taraf nyer lebih tinggi dr kaum pmpuan. Ak jawab tp mke dye cam xpuas ati j dgr jwpn ak..Tak ckup ilmiah kot, hoho.. (tu laa, kt skool lu ustzah dok ngajar syariah islamiyah tanak dgr btol2, haiyoh!!)

Even soalan tu da berbulan-bulan lame nyer terperuk lam stor otak aku STILL..., aku tercari-cari lagi jwapan yg plg seswai, bukan hanya tuk dri dye tp tuk dri aku sndri gak..
Tu laa org ckp, lam idopp ni, spnjg mse kita timba ilmu..dan yg plg pntg ilmu 2 utk diamal, bkn smata2 blja tuk tulis lam paper time exam j..(huhu, ak pn spesis ni............past time laa)
Jgn pndg rendah kt org yg x g skolah coz kdg2 dye 2 lg hebat dr kte..Pndidikan x formal perhaps..
Abg ak salu dok ulang ayt ni, 'blaja bertingkat-tingkat, bodoh berlapis-lapis'.
Paham2 la kn, ayt 2 seswai tuk sapew, hoho..maaf lau trsew!!
Ok, ak smakin merapu, huhu...

Berbalik soal llk ngn pmpuan ni, (heheh, mmg prkara yg sgt mnarik utk dibahaskn) last2, boring pye pasal, tah camnew td ley terjumpe entri ni kt 1 blog.
Tx khai..ak cilok drp blog kau, huahaha...
Moga2 bertambah2 laa phala kau yek, Aminn...
Alkisah senanyer boring coz bru pas abes amali, wohow..
Stlh skian lme, tdor ku meracau bkn2, mandi ala2 aci basah j (sengall) , mkn lak ambik syarat isi perut (latest timbang, aku da trun 4kilo seyh smnjak Projek Seni ni, haiyoh..) , FINALLY, wuhuu!! abes gak projek nih..aku rsew berbaloi gak r usaha kteorg slame nih, huhuu...tx kwn2, tx inchek yg sgt memahami, tx kt sume2 yg bg komen...tx byk3~~~
Ok, ak merapu lg...

Khas bt 'dye' yg brtanya, entri ni akk cilok khas tuk awk...
Hayatilah...


LELAKI:

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.
BERATKAN?
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya.
BERATKAN??
Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin. (hoho, sje nk highlight besar2, ngehngehngeh) Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa- dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..) . Tetapi orang lelaki ada keistimewaan’nya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA :

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.
PERNAHKAH KITA LIHAT SEBALIKNYA??
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).
Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap empat wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh empat org lelaki suaminya,ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatan’nya. Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.
MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ….
Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki…kamu sebenarnya adalah istimewa di sisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin…maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

“Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya. Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segalayang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri ” (Ali- Imran:103).


Bt si 'dye' yg brtye...sena nyer, xkre r either lelaki atau pmpuan..msing2 ada kelebihan dan kkurangan sendiri..
Lelaki dijadikan sbg pemimpin tp tgok la plak, btapa besar nyer beban yg dorg kna tggung..
Bersyukurlah kamoo dilahirkn sbg pmpuan..
Llk sbg pemimpin ttp prmpuan laa inspirasi llk..
Kuat lelaki krn prmpuan, lmah llk juga krn prmpuan..
Cintailah llk krn Allah..walaupun prasaan bencimu itu mlebihi rsew cinta yg ada...huuuu....
I wonder...agak2 mnjwb soalan x...???

18 October 2009

we shout_t.A.T.u

I will forget my dreams
Nothing is what it seems
I will effect you
I will protect you
From all the crazy schemes

You traded in your wings
For everything freedom brings
You never left me
You never let me
See what this feeling means

Everything that you feel
Is everything that I feel
So when we dream
We shout...

You say it's all complex
Passion can pass for less
We never bothered
Telling each other
What we were bound to guess

Will anybody care
We could go anywhere
Going through danger
Talking to strangers
Will there be someone there

Everything that you feel
Is everything that I feel
So when we dream
We shout...

17 October 2009

cerah dan gelap

di : kampus
di : asrama
di : aras 4
di : bilik tempat menyimpan makanan
tiada air paip
-tanda-tanda terputus bekalan air.
***



di : Johor Bahru
di : Nusajaya
di : rumah
di : ruang tamu
tiada elektrik
-bosan

snap pertama.

tukar mode kamera.

mode lain.

???????

?????!!!!!!!

ok.
abaikan.
snap lagi.

mode flash.

16 October 2009

_

Kekurangan adalah kelebihan
pada mata seorang pencinta.

p/s : HYE JOD~ ;-)

15 October 2009

@shelter

sssshhhh-

silence-

warn-

freeze-

phewwwww~

sweeties~

sweet
ESCAPE

14 October 2009

.aku.perlu.dia..dia.berlalu.








untuk ini sahaja aku memerlukan bertahun-tahun


aku perlu dia.
sangat-sangat perlu dia.
_
dia tidak perlu aku.
tidak pernah perlu aku.
tidak akan pernah perlu aku.
_
dia berlalu membiarkan aku yang haru
menyeru supaya dia jangan berlalu.
dia yang tidak perlu malah peduli
aku tetap berlalu dalam sunyi.
sepi tiada bunyi.
_
dia yang begitu berharga :
waktu

13 October 2009

batubatubatu


apabila hati dibakar:
sakit.
perit.
pedih.
~~~~
sedih.

hati yang dibakar jadi lecur.
hati yang dibakar jadi hangus.
hati yang dibakar jadi rentung.
lalu hati yang dibakar jadi keras.
maka keras itu kuat.





terima kasih, Tikoh.
sayang kamu.
kita sepatutnya kuat.
sebab kita batu-batu.
heheh~
biar dipanggil kepala batu.
sememangnya perlu untuk hadapi ini.
biar sampai hati batu.
sememangnya perlu untuk hadapi ini.
kita kuat.
kita bukan buih.
kita kuat.
kita bukan kuih.
kita kuat.
biar orang anggap seni itu haxtuih.
kita kuat.
biar apa orang buat.
biar apa orang buat-buat.
sabar hai anak seni.
tabah hai anak seni.

12 October 2009

klcc_night_walk

.cubaan.
..cubaan..
...cubaan...


-mula cuba-


-cubaan seterusnya-


-cubaan kemudiannya-


-cubaan terakhir-

cubaan demi cubaan.
cubaan yang penuh cubaan.
sampai akhirnya cubaan menjadi.
alhamdulillah~

pesta seni 21-23 oktober 2009.
arca stabail.
poster.
fotomontaj.
pop art.
wau.
ukiran kayu.
anyaman kelarai.
folio untuk kesemuanya.
harap cubaan menjadi lagi.
yah yah yah!!!

11 October 2009

waktu kelahiran

12 oktober?
selamat hari lahir kak effa.
teringat aku pada surat itu.
Nur Hakma Binti Juhari Bin Bedu Bin ...
(aku tak ada jawapan)
kau tak jawap lagi moyang kau apa nama, Ma.
hadiah tu,
cantik.
memang aku tengok hari-hari sebab ia berada dalam robok baju.
hari-hari aku pakai baju.
itu pasti.
tapi,
dah berkecai.
maaf,
aku tak amanah.
jangan risau.
'katut dumex' masih aku simpan.

HUGMA [bersila dengan sebelah kaki]
RAYNE [mengutil kaki kanannya]
KACIP [cubaan menjadi superhero]
.*.*.*.*.*.*.

ASSALAMUALAIKUM
HAPPY BIRTHDAY FIQ!!!!! Aku doakan semoga kau panjang umur, dianugerahkan rezeki yang berterusan, kesihatan yang baik dan segala – galanya baik.... Ha... dulu aku tak pernah sangka akan jadi kawan kau. Bagi aku, aku anggap kau as my friend masa senang dan susah. Mungkin selama ni kau banyak dengar apa – apa yang buruk pasal aku. Sama ada kau percaya atau tak, itu terpulang pada kau.... aku tak marah kalau kau anggap aku jahat sebelum kau kenal aku.... mungkin apa yang Nani cakap, sedikit sebanyak mengubah tanggapan kau pada aku. NANI..... walaupun dia selalu buat aku marah, tapi aku tetap anggap dia kawan aku. memang aku marah masa dia cakap buruk – buruk pasal aku, tapi lepas tu aku cool balik.... aku sayang u all. aku sayang kau, Nani dan Nuraini.... aku sayangkan persahabatan kita walaupun aku tahu maybe aku tak cukup syarat untuk jadi kawan sedih korang.... yela, aku bukan orang baik! selalu buat orang marah, kurang ajar dengan semua orang.... susah nak solat....... macam – macam lagi lah....Hei hari tu aku mimpi orang meninggal kena seksa coz dia tak sembahyang.... seram!!! aku takut..... sejak tu aku mula solat sikit – sikit. walaupun bukan 5 waktu tapi at least aku solat.... best lah solat.... tapi kadang – kadang aku susah sangat nak lakukan solat..... kau tau tak kenapa aku tak bencikan Nani dan maafkan apa yang dia dah buat kat aku? sebabnya, Nani dan kau dah ubah perangai aku... maybe korang tak sedar. aku ikut apa yang korang buat..... sehinggalah wujudnya Hakma yang sekarang ni kau tengok.... Alhamdulillah syukur kepada Tuhan.... Ha.... tak sangka kan Nuraini join group kita..... now kita dah jadi 4 orang.. means 4 insan, 1 hati, 1 jiwa, 1 perasaan dan 1 ikatan..... perangai kita je lain – lain... kau seorang yang berjiwa metal.... di sebalik tu actually kau seorang yang lembut, baik, penyayang dan penuh dengan sifat keperempuanan...walaupun kau tak suka bunga dan warna pink tapi aku tau satu hari nanti kau akan suka jugak dengan benda – benda macam tu..... kau tak suka lelaki, tapi suatu hari nanti kau akan perlukan diorang dalam hidup kau.... percayalah! Nani seorang yang feminin, suka cute guys, dan mudah menangis.... dia tak boleh settlekan problem sendiri dan akan menangis bila buntu or tertekan. walaupun dia suka buat orang sakit hati, tapi actually dia baik..... maybe dia jadi macam tu sebab tertekan or apa – apa je lah.
NURAINI seorang yang lembut, berani berdepan dengan sesiapa sahaja, boleh selesaikan masalah sendiri dan orang lain... tapi dia akan buntu bila berdepan soal cinta..... kelakar lah bile soal cinta mesti otak dia BLUR! Ha....Ha...... aku pulak... tak tau la..... maybe aku seorang yang mempunyai kepala otak yang boleh menghasilkan perangai or mood yang tak tentu...sometimes ok, sometimes tak...... lagi aku tak tau....
Hei ingat tak kita ada buat promise masa kita baca artikel about 3 sahabat yang salah seorangnya lupa daratan! sehinggalah 2 sahabatnya meninggal pun dia tak tau..... But now, kita 4 orang.... aku harap sangat kita tak jadik macam tu...... walaupun kita [berpisah lepas SPM (maybe)], kita tetap kawan..... dah kahwin ke, ada anak ke, tak kisah lah...... Fiq, pasal hadiah yang aku nak bagi kau ni aku tau kau mesti tak suka. sebab tu lah aku beli... coz ada makna tersendiri... Hadiah tu melambangkan persahabatan kita.... cuba kau renung makhluk tu dengan hati kau, kau akan nampak pemandangan yang cukup indah.... Bunga tu melambangkan hati – hati kita bersatu dan dikurung dalam satu botol. Bunga tu takkan layu/mati sama macam hati – hati kita...... Tapi, jangan pandang dengan perasaan BENCI kat BUNGA!!!!!
Fiq, aku harap kau simpanlah benda tu baik – baik..... aku nak kau tengok hari – hari.... walaupun kau tak suka... aku beli hadiah tu Nuraini temankan.... and we all dah promise nak kau tengok hadiah tu EVERYDAY!!!! tapi jangan bagi KUCING kau main.... nanti pecah, tak dapat den nak tolong...... anyway, kau punya badak tu (aku tak tau la, badak ke, lembu ke, tikus ke) aku suka...... semua orang yang tengok pun suka....... Dah lah.... tangan aku dah kejung dah ni..... dah lama tak tulis – tulis. Dada........
Hapy B’day PKA
p/s: real version tau. cuma ubah shortform je.


Rayne, Hug, Niny, Pitt, kalau suatu hari nanti surat chenta korang @ surat benci @ surat saman @ surat khabar @ apa – apa je yang bernama surat, [kecuali Suratman (uncle aku)] aku humban kat blog aku ni, lantak ko lah ek.. hahahaha..kalau malu, esok pergi kelas bawak baldi @ bakul, cover muka. hehe..peace buddies.. hey korang memang best ahhh! tapi... pesan aku jangan sesekali anggap aku terlalu baik! memang aku baik dengan korang. tapi aku tak nak korang anggap aku terlalu baik. anggap aku biasa – biasa je.AKU MANUSIA JUGAK. BANYAK SALAHNYA....... huhuuuu~ kalau aku buat segala masalah korang settle, aku banyak nasihat korang, susah nak tengok aku emosional (cuma kadang – kadang bila sentuh bab laki), aku orang yang berfikiran positif, aku kukuh pendirian, aku sabar bila dianiaya, aku tak mudah salahkan orang lain bila sesuatu buruk berlaku, aku telus (sometimes i even could see frown in your faces, emotions run deep as oceans exploding but at last korang cool balik. semua gara – gara my ******* irritating words,right? uhuk uhuk...so sorry about that), aku apa – apa lagi lah, sebenarnya kalau korang nak tau itu bukan diri aku sejak aku dilahirkan.BUKAN! tapi aku dapat semua tu daripada apa yang telah aku alami. it’s my home who has shown me how life can be a SUPER GRAND ADVENTURE! urrrmmmm~ pasal tag aku kat tepi tu,Rayne, i’m sure u know what does it means and please do what u’ve got to do.Hug, i don’t think u know and i hope u don’t know. Niny, u don’t know and u better of that way.Pitt, u’ll never ever know and u better of know nothing in anyway. i know i sound serious.buddies,i am. aku harap korang tak anggap sesuatu masalah tu sebagai sesuatu masalah. tapi sebagai peluang. jangan sesekali lepaskan peluang! asalkan korang tak cari masalah sudahlah.. hoho..senang cerita, korang ingatlah, masalah ni macam bayang – bayang korang sendiri. ikut je ke mana korang pergi sampailah korang berada dalam kegelapan. sebenarnya kalau korang bijak bertindak, korang tak kan berada dalam kegelapan. apa yang korang perlu buat cuma duduk sekejap dekat kawasan yang teduh. maksudnya, terlalu memikirkan sesuatu masalah hanya akan buat korang down je. aku ingat lagi kaunselor aku (Mr. John Clifford) ajar aku idiom ni : NEVER TROUBLE TROUBLE TILL TROUBLE TROUBLES YOU. baik korang ambil masa sendiri untuk tenangkan fikiran korang. kan3? J betul tak? kalau salah, peduli apa aku. hehehe.. bukan.kalau salah, sorry banget deh.. sebenarnya,aku pun ada jugak belajar pasal hidup dari korang. Terima kasih banyak-banyak!!

10 October 2009

_

mengharapkan sesuatu yang tidak pasti ada
adalah jauh lebih baik daripada
mengharapkan sesuatu yang pasti tidak ada
: : : : : : :
p/s: usahlah bersedih-

08 October 2009

DoN't LeT Me fALL - LenKa

underneath the moon
underneath the stars
heres a little heart for you
up above the world
up above it all
heres a hand to hold on to
but if i should break
if i should fall away
what am i to do?
i need someone to take
a little of the weight
or i'll fall through
Chorus:
you're just the one that i've been waiting for
i'll give you all that i have to give and more
but don't let me fall
take a little time,
walk a little line
got the balance right
give a little LOVE,
gimme just enough
so that i can hang on tight
we will be alright,
i'll be by your side
i wont let you down
but i gotta know,
no matter how things go
that YOU will be around
Chorus:
you're just the one that i've been waiting for
i'll give you all that i have to give and more
but don't let me fall
Don’t let me fall
Don’t let me fall
underneath the moon,
underneath the stars
here’s a little heart for you
up above the world,
up above it all
here’s a hand to hold on to
Chorus:
you're just the one that i've been waiting for
i'll give you all that i have to give and more
but don't let me fall
you'll be the one that I’ll LOVE forever more
ill be here holding you high above it all
~~~~~~but don’t let me fall~~~~~~

darjah

 
bloggerbukan.gila.kuasa